Thiruvempavai Lyrics Song Info
அனைத்து ஆன்மிக நெஞ்சங்களுக்கும் இனிய வணக்கங்கள்..! இன்றைய ஆன்மிக பதிவில் நாம் பார்க்க இருப்பது திருவெம்பாவை பாடல் வரிகள் தான். இந்த திருவெம்பாவை மாணிக்கவாசகரால் சிவபெருமானை குறித்து பாடப்பட்ட பாடல்களின் தொகுப்பு ஆகும். இந்த திருவெம்பாவை பாடலுடன் திருப்பள்ளியெழுச்சி பாடல்களையும் சேர்த்து மார்கழி மாதத்தில் பாடுவதை சைவர்கள் மரபாக கொண்டுள்ளனர்.
மேலும் இந்த திருவெம்பாவையில் உள்ள 20 பாடல்களின் இறுதியிலும் எம்பாவாய் என்னும் வார்த்தையை கொண்டே முடிவடைகிறது. அதனால் தான் இந்த பாடல் தொகுப்பை திருவெம்பாவை என்று அழைக்கின்றனர். சரி வாங்க இந்த பதிவில் திருவெம்பாவை பாடல் வரிகளை காணலாம்.
Thiruvempavai Lyrics Song Credits
Bakti Song
Thiruvempavai Lyrics Song Lyrics
திருவெம்பாவை பாடல் – 1
ஆதியும் அந்தமும் இல்லா அரும்பெரும் சோதியை
யாம் பாடக் கேட்டேயும் வாள் தடங்கண்
மாதே வளருதியோ வன்செவியோ நின்செவிதான்
மாதேவன் வார்கழல்கள் வாழ்த்திய வாழ்த்தொலி போய்
வீதிவாய்க் கேட்டலுமே விம்மிவிம்மி மெய்ம்மறந்து
போதார் அமளியின் மேல் நின்றும் புரண்டு இங்ஙன்
ஏதேனும் ஆகான் கிடந்தாள் என்னே என்னே
ஈதே எந்தோழி பரிலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 2
பாசம் பரஞ்சோதிக்கென்பாய் இராப்பகல் நாம்
பேசும் போதெப்போது இப்போதார் அமளிக்கே
நேசமும் வைத்தனையோ நேரிழையாய் நேரிழையீர்
சீசி இவையுஞ் சிலவோ விளையாடி
ஏசும் இடம் ஈதோ விண்ணோர்கள் ஏத்துதற்குக்
கூசும் மலர்ப்பாதம் தந்தருள வந்தருளும்
தேசன் சிவலோகன் தில்லைச் சிற்றம்பலத்துள்
ஈசனார்க்கு அன்பர் யாம் ஆரேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 3
முத்தன்ன வெண்நகையாய் முன்வந்து எதிர் எழுந்தன்
அத்தன் ஆனந்தன் அமுதனென்ற உள்ளுறித்
தித்திக்கப் பேசுவாய் வந்துன் கடை திறவாய்
பத்துடையீர் ஈசன் பழஅடியீர் பாங்குடையீர்
புத்தடியோம் புன்மை தீர்த்தாட் கொண்டாற் பொல்லாதே
எத்தோ நின் அன்புடமை எல்லோம் அறியோமே
சித்தம் அழகியார் பாடாரோ நம் சிவனை
இத்தனையும் வேண்டும் நமக்கேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 4
ஒண்ணித் திலநகையாய் இன்னம் புலர்ந்தின்றோ
வண்ணக் கிளிமொழியார் எல்லாரும் வந்தாரோ
எண்ணிக் கொடுள்ளவா சொல்லுகோம் அவ்வளவும்
கண்ணைத் துயின்றவமே காலத்தைப் போக்காதே
விண்ணுக் கொருமருந்தை வேத விழுப்பொருளை
கண்ணுக்கினியானை பாடிக் கசிந்துள்ளம்
உண்ணெக்கு நின்றுருக யாம்மாட்டோம் நீயே வந்
தெண்ணிக் குறையில் துயலேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 5
மாலறியா நான்முகனும் காணா மலையினை நாம்
போலறிவோம் என்றுள்ள பொக்கங்களே பேசும்
பாலூறு தேன்வாய்ப் படிறீ கடைதிறவாய்
ஞாலமே விண்ணே பிறவே அறிவறியான்
கோலமும் நம்மை ஆட்கொண்டருளிக் கோதாட்டும்
சீலமும் பாடிச் சிவனே சிவனேயென்று
ஓலம் இடினும் உணராய் உணராய்காண்
ஏலக்குழலி பரிசேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 6
மானே நீ நென்னலை நாளை வந்து உங்களை
நானே எழுப்புவன் என்றலும் நாணாமே
போன திசை பகராய் இன்னம் புலர்ந்தின்றோ
வானே நிலனே பிறவே அறிவரியான்
தானே வந்து எம்மைத் தலையளித்து ஆட்கொண்டருளும்
வான்வார் கழல்பாடி வந்தோர்க்கு உன் வாய் திறவாய்
ஊனே உருகாய் உனக்கே உறும் எமக்கும்
ஏனோர்க்கும் தம் கோனைப் பாடேலோர் எம்பாவாய்
திருமணத்திற்கு திருவெம்பாவை பாடுவதால் கிடைக்கும் பலன்கள் தெரியுமா?
திருவெம்பாவை பாடல் – 7
அன்னே யிவையுஞ் சிலவோ பல அமரர்
உன்னற் கரியான் ஒருவன் இருஞ்சீரான்
சின்னங்கள் கேட்பச் சிவனென்றே வாய் திறப்பாய்
தென்னாஎன் னாமுன்னந் தீசேர் மெழுகொப்பாய்
என்னானை என்னரையன் இன்னமுதென் றெல்லோமும்
சொன்னோங்கேள் வெவ்வேறாய் இன்னந் துயிலுதியோ
வன்னெஞ்சப் பேதையர் போல் வாளா கிடத்தியால்
என்னே துயிலின் பரிசேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 8
கோழிச் சிலம்பச் சிலம்பும் குருகு எங்கும்
ஏழில் இயம்ப இயம்பும் வெண்சங்கு எங்கும்
கேழில் பரஞ்சோதி கேழில் பரங்கருணை
கேழில் விழுப்பொருள்கள் பாடினோம் கேட்டிலையோ?
வாழி! ஈதென்ன உறக்கமோ வாய் திறவாய்?
ஆழியான் அன்புடைமை ஆமாறும் இவ்வாறோ?
ஊழி முதல்வனாய் நின்ற ஒருவனை
ஏழை பங்காளனையே பாடு ஏலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 9
முன்னைப் பழம் பொருட்கும் முன்னைப் பழம்பொருளே
பின்னைப் புதுமைக்கும் பேர்த்தும் அப்பெற்றியனே
உன்னைப் பிரானாகப் பெற்ற உன் சீர் அடியோம்
உன்னடியார் தாள் பணிவோம் அங்கு அவர்க்கே பாங்காவோம்
அன்னவரே எம் கணவர் ஆவார்
அவர் உகந்து சொன்ன பரிசே தொழும்பாய் பணி செய்வோம்
இன்னவகையே எமக்கு எம் கோன் நல்குதியேல்
என்ன குறையும் இலோம் ஏலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 10
பாதாளம் ஏழினும் கீழ் சொற்கழிவு பாதமலர்
போதார் புனைமுடியும் எல்லாப் பொருள்முடிவே
பேதை ஒருபால் திருமேனி ஒன்றல்லன்
வேதமுதல் விண்ணோரும் மண்ணும் துதித்தாலும்
ஓதஉலவா ஒரு தோழன் தொண்டர் உளன்
கோதில் குலத்தான் தன் கோயிற்பிணாப் பிள்ளைகாள்
ஏதவனூர் ஏதவன்பேர் ஆருற்றார் ஆரயலார்
ஏதவனைப் பாடும் பரிசேலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 11
மொய்யார் தடம் பொய்கை புக்கு முகேர் என்னக்
கையால் குடைந்து குடைந்து உன் கழல்பாடி
ஐயா வழியடியோம் வாழ்ந்தோம் காண்
ஆரழல் போல் செய்யா! வெண்ணீறு ஆடி! செல்வா!
சிறு மருங்குல் மையார் தடங்கண் மடந்தை மணவாளா!
ஐயா! நீ ஆட்கொண்டருளும் விளையாட்டில்
உய்வார்கள் உய்யும் வகையெல்லாம் உய்ந்தொழிந்தோம்
எய்யாமல் காப்பாய் எமையேலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 12
ஆர்த்த பிறவித்துயர் கெட நாம் ஆர்த்தாடும்
தீர்த்தன் நல் தில்லைச் சிற்றம்பலத்தே தீயாடும்
கூத்தன் இவ் வானும் குவலயமும் எல்லோமும்
காத்தும் படைத்தும் கரந்தும் விளையாடி
வார்த்தையும் பேசி வளைசிலம்ப வார் கலைகள்
ஆர்ப்ப அரவம் செய்ய அணிகுழல்மேல் வண்டார்ப்ப
பூத்திகழும் பொய்கை குடைந்துடையான் பொற்பாதம்
எத்தி இருஞ்சுனை நீராடேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 13
பைங்குவளைக் கார் மலரால் செங்கமலப் பைம்போதால்
அங்கங் குருகினத்தாற் பின்னும் அரவத்தால்
தங்கள் மலங்கழுவு வார்வந்து சார்தலினால்
எங்கள் பிராட்டியும் எங்கோனும் போன்றிசைந்த
பொங்கு மடுவிற் புகப்பாய்ந்து பாய்ந்து
நம் சங்கஞ் சிலம்பச் சிலம்பு கலர்ந்தார்ப்பக்
கொங்கைகள் பொங்கக் குடையும் புனல் பொங்கப்
பங்கயப் பூம்புனல் பாய்ந்தாடு ஏலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 14
காதார் குழையாடப் பைம்பூண் கலனாடக்
கோதை குழலாட வண்டின் குழாம் ஆட
சீதப்புனலாடிச் சிற்றம்பலம் பாடி
வேதப் பொருள்பாடி அப்பொருளா மாபாடி
சோதி திறம்பாடி சூழ்கொன்றைத் தார்பாடி
ஆதி திறம்பாடி அந்தமா மாபாடி
பேதித்து நம்மை வளர்ந்தெடுத்த பெய்வளை தன்
பாதத் திறம்பாடி ஆடேலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 15
ஓரொரு கால் எம்பெருமான் என்றென்றே
நம்பெருமான் சீரொருகால் வாய் ஓவாள்
சித்தம் களிகூர நீரொருகால் ஓவா
நெடுந்தாரை கண்பனிப்ப பாரொருகால் வந்து
அணையாள் விண்ணோரைத் தான் பணியாள்
பேரரையற்கு இங்ஙனே பித்தொருவர் ஆமாறும்
ஆரொருவர் இவ்வண்ணம் ஆட்கொள்ளும் வித்தகர் தாள்
வார் உருவப் பூண்முலையீர் வாயார நாம்பாடி
ஏர் உருவப்பூம்புனல் பாய்ந்தாடலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 16
முன்னிக்கடலை சுருக்கி எழுந்துடையாள்
என்னத் திகழ்ந்து எம்மை ஆளுடையாள்
மின்னிப் பொலிந்து எம்பிராட்டி திருவடிமேல்
பொன்னம் சிலம்பின் சிலம்பித் திருப்புருவம்
என்னச் சிலை குலவி நந்தம்மை ஆளுடையாள்
தன்னில் பிரிவிலா எம்கோமான் அன்பர்க்கு
முன்னியவள் நமக்கு முன்சுரக்கும் இன்னருளே
என்னப் பொழியாய் மழையேலோர் எம்பாவாய்
திருவெம்பாவை பாடல் – 17
செங்கண் அவன்பால் திசைமுகன்பால் தேவர்கள்பால்
எங்கும் இலாதோர் இன்பம் நம்பாலதாக்
கொங்கு உண் கருங்குழலி நந்தம்மை கோதாட்டி
இங்கு நம் இல்லங்கள் தோறும் எழுந்தருளிச்
செங்கமலப் பொற்பாதம் தந்தருளும் சேவகனை
அங்கண் அரசை அடியோங்கட்கு ஆரமுதை
நங்கள் பெருமானைப் பாடி நலம் திகழ்ந்
பங்கயப் பூம்புனல் பாய்ந்தாடேலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 18
அண்ணாமலையான் அடிக்கமலம் சென்றிறைஞ்சும்
விண்ணோர் முடியின் மணித்தொகை வீறற்றாற் போல்
கண்ணார் இரவி கதிர் வந்து கார் கரப்பத்
தண்ணார் ஒளி மழுங்கித் தாரகைகள் தாமகல
பெண்ணாகி ஆணாய் அலியாய் பிறங்கொளிசேர்
விண்ணாகி மண்ணாகி இத்தனையும் வேறாகி
கண்ணா ரமுதமாய் நின்றான் கழல்பாடி
பெண்ணே இப்பூம்புனல் பாய்ந்தாடலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 19
உங்கையிற் பிள்ளை உனக்கே அடைக்கலமென்று
அங்கு அப்பழஞ் சொற் புதுக்குமெம் அச்சத்தால்
எங்கள் பெருமான் உனக்கொன்று உரைப்போம் கேள்
எம் கொங்கை நின் அன்பரல்லாதோர் தோள் சேரற்க
எம் கை உனக்கல்லாது எப்பணியும் செய்யற்க
கங்குல் பகலெங்கண் மற்றொன்றும் காணற்க
இங்கு இப்பரிசே எமக்கு எம்கோன் நல்குதியேல்
எங்கெழிலன் ஞாயிறு எமக்கேலோர் எம்பாவாய்.
திருவெம்பாவை பாடல் – 20
போற்றி அருளுக நின் ஆதியாம் பாதமலர்
போற்றி அருளுக நின் அந்தமாம் செந்தளிர்கள்
போற்றி எல்லா உயிர்க்கும் தோற்றமாம் பொற்பாதம்
போற்றி எல்லா உயிர்க்கும் போகமாம் பூங்கழல்கள்
போற்றி எல்லா உயிர்க்கும் ஈறாம் இணையடிகள்
போற்றி மால் நான்முகனும் காணாத புண்டரீகம்
போற்றி யாம் உய்ய ஆட்கொண்டருளும் பொன்மலர்கள்
போற்றி யாம் மார்கழி நீராடேலோர் எம்பாவாய்.
Thiru Manikkavasagar composed illustrious verses praising the glories of Lord Shiva at Thiruvannamalai was famously known as Thiruvempavai. In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the Supremacy of Lord Shiva as Lingodhbhava. One of the infinite forms of Lord as Lingodhbava/a colossal fire in the form of Linga which has no beginning and end as well.
Adhiyum Andhamum Illa Arum Perum
Chothiyai Yam Parkka Ketteyum Vanthadangal
Mathe Valaruthiyo Vancheviyo Ninchevithan
Madevan Varkazhalkal Vazhthiya Vazhtholippoi
Veedhivai Kettalumey Vimmi Vimmi Meimaranthu
Pothar Amaliyinmel Nindrum Purandu Enan
Yethenum Akan Kidanthan Yenne Yenne
Ethey Enthozhi Pariselor Empavai
-2-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the glories of Lord Shiva at Thillai Thiruchitrambalam/Chidambaram and his compassion whose lotus feet are worshipped by the deities and sages.
Pasam Paramchothikku Anbai Irappakalnam
Pesumpotheppothu Ippothar Amalikkey
Nesamum Vaithanayo Nerizhayai Nerizhayeer
Cheesi Ivayul Silavo Vilayadi
Yesumidam Itho Vinnorkal Yethutharkuth
Koosum Malarpadham Thantharula Vantharulum
Thesan Sivalokan Thillai Chitrambalathul
Eesanarkkanparyam Arelor Empavai
-3-
In this verse, Thiru Manikkavasagar narrates the significance of sincere devotion and total surrender to Lord Shiva. The young maiden who admires Lord Shiva as eternal and elixir of nectar, she sweetly speaks about the beautiful smile, attractive features of Lord and assumes him as her master was fast asleep in her bed, the ladies who gathered to wake her up to join the worship of Lord were surprised to watch her unresponsiveness. The young maiden requests for forgiveness for her inattentiveness, later the ladies assembled speak highly about her unadulterated devotion to Lord.
Muthanai Vennakaiyai Munvanthu Yethir Yezhunthan
Aathan Ananthan Amuthendru Ulluri
Thithikka Pesuvai Vanthun Kadai Thiraivai
Pathudayeer Esan Pazhaadiyeer Pangudayeer
Puthadiyom Punmai Theerthada Kondar Pollathey
Yetho Nin Anpudamai Yellom Ariyomey
Chitham Azhakiyar Padaro Nam Shivanai
Ithanayum Vendum Namakelor Empavai
-4-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the accurate spirit of devotion to Lord Shiva. The young maiden who lit up her face with beautiful smile always was fast asleep without the knowledge of the arrival of dawn. There was a large number of young maidens assembled to worship the Lord of Lords who is the essence of Veda revealed their intention to sing and praise the glories of Lord Shiva,
the lady gathered in the crowd informs the young maiden who was fast asleep in her bed that they have no time to count the numbers of person gathered instead they would prefer to immerse in the worship of Lord. The lady from the crowd also advice her to wake up and count the number of persons assembled to worship Lord Shiva, if the crowd is not adequate go back to sleep.
Onnithillanakaiyai Innam Pularnthindro
Vannakilimozhiyar Yellarum Vantharo
Yennikodunnava Sollukomavvalavum
Kannai Thuyindravame Kalathai Pokkathe
Vinnukku Orumarunthai Veda Vizhipporulai
Kannukku Iniyanai Padi Santhithullam
Unnekku Nindru Uruga Yammattom Neeye Vanthu
Yennikurayil Thuyalelor Empavai
-5-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the magnificence of Lord Thiruvannamalai. The young maiden who was fast asleep in her bed without knowledge of supremacy Lord of Lords situated in Thiruvannamalai who stands before us majestically in the form of a huge hill was impossible to witness by Lord Brahma and Lord Vishnu. The ladies assembled singing and praising the glories of Lord of Lords who is famously known to the three worlds is capable to eradicate our sins, further questioning the devotion of young maiden who has long beautiful plait of hair and invites her to join with them in the worship.
Malariya Nanmughanum Kana Malayinai Nam
Polarivom Yennulla Porkkangale Pesum
Palooru Thenvai Padri Kadaithiravai
Jyalame Vinne Pirave Arivariyan
Kolamum Nammai Atkondaruli Kothadun
Sheelamum Padi Shivane Shivaneyen
Olam Idinum Unarai Unaraikan
Yelakuzhali Pariselor Empavai
-6-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the gorgeous young maiden, who was promised earlier to wake up everyone in the early hours of dawn was fast asleep in her bed, the ladies assembled were surprised to see her unpredictability. The Lord of Lords who is worshipped by the celestials and Sages & Rishis is ever compassionate to his devotees. The ladies assembled announce their purpose of arrival as to sing praising the glories of Lotus feet of Lord which is capable to provide liberation from repeated births and enquires the young maiden to answer about her indifferences and criticizes her. The ladies gathered advise the young maiden to join with them to worship the supreme Lord Shiva.
Mane Ni Nennalai Nane Vanthungalai
Nane Yezhuppuvan Yendralum Naname
Pona Thisaipakarai Innam Pularnthindro
Vane Nilane Pirave Arivariyan
Thane Vanthemmai Thalaialithu Andukondarulum
Vanvar Kazhalpadi Vanthorkkul Vaithiravai
Ulle Urukkai Unakke Urum Yemakkum
Yennorkkum Thangolai Padelor Empavai
-7-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the indifference of a young maiden who always praises the holy names of Lord Shiva after listening to the glorious forms of Lord eulogized by the deities, she dissolves in the moment she pronounce the sacred names of Lord, was fast asleep in her bed while the ladies assembled to worship Lord in the early hours of dawn. The ladies gathered were questioned her unresponsiveness to remain in the bed at the time of crack of dawn, criticizes her callous attitude while they were chanting the glorious names of Lord.
Anne Ivayul Chilavo Pala Amarar
Unnarkku Ariyan Oruvan Irunjeeran
Chinnagal Ketpa Shivanendrey Vaithirappai
Thenna Yenna Munnam Theeser Mezhukuoppai
Yennanai Yen Arayan Inn Amudhu Yendru Ellomum
Chonnomkel Veyvverai Innam Thuyuluthiyo
Vannenchu Pethayarpol Vana Kidathiyal
Yenne Thuyilin Pariselor Empavai
-8-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the apathy of a young maiden after listening to the rooster’s cries, chirping of birds, divine sounds of holy instruments and the reverberation of the divine conch. The ladies assembled were sung praising the glories of Lord and his compassion. The ladies gathered sharply criticizes uncaring attitude of the young maiden for remaining in the bed in the early hours of dawn and advises her to sing praising the splendor of supreme Lord Shiva who is the Lord of distressed people.
Kozhi Silamba Silambum Kurukku Engum
Yezhil Iyamba Iyambum Vensanghu Engum
Kezhil Paramchothi Kezhil Pazhangkarunai
Kezhil Vizhipporulkal Padinom Kettillayo
Vazhi Ethenna Urakkamo Vaithiravai
Azhiyan Anbudaimai Amarum Evvatro
Oozhi Muthalvanai Nindra Oruvanai
Yezhai Pangalanaiye Padelor Empavai
-9-
In this verse, Thirumanikkavasagar describes the authenticity of Supreme Lord Shiva who is new to novice; we are just a particle of the supreme soul surrendered at the lotus feet of supreme Lord Shiva and ardent devotees of Lord and his devotees, associates of devotees of Lord and will sincerely follow their instructions and respect them. Thiru Manikkavasagar earnestly prays to Lord to shower his blessings always on us and keep us contended in this life.
Munnai Pazhamporutkku Munnai Pazham Porule
Pinnai Puthumaikkum Perthum Apetriyane
Unnai Piranaka Petravul Sheeradiyom
Unnadiyar Thalpanivom Angavarkke Pangavom
Annavare Yemkanavar Aavar Avar Ukanthu
Sonna Parise Thozhumpai Pani Seivom
Inna Vakaye Yamakku Yemkon Nalkuthiyel
Enna Kurayum Ilom Elor Empavai
-10-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the various magnificent forms of Lord Shiva as Ardhanareeshwara/Pennorubhagam Udayavan, amorphous, eulogized by Vedas, Rishis and Sages, impossible to cite his personification, resides in the heart of His devotees, sinless women born in the stately families’ worship him and work for keep his sanctum immaculate. Thiru Manikkavasagar emphasizes where is his abode? What’s his name? Who are his relatives & non-relatives? How to sing his glories?
Pathalam Yezhinumkeezh Shorkazhivu Padhamalar
Pothar Punnaimudiyum Yella Porulmudive
Peythai Orupal Thirumeni Ondrallan
Vedamuthal Vinnorum Mannum Thuthithalum
Otha Ulava Oru Thozhan Thondarulan
Kothil Kulathu Aran Than Koyil Pillaipillaikan
Yethavan Oor Yethavan Per Yar Uttrar Yar Ayalar
Yethavanai Padum Pariselor Empavai
-11-
In this verse, Thiru Manikkavasagar praising the glories of Lord Annamalaiyar of Thiruvannamalai, who is the savior of his staunch devotees immersed in the singing and praising the glories of lotus feet of Lord while taking holy dip in the pond packed with the earsplitting noise of honey bees. The supreme Lord resembles colossal fire, he is consort of Goddess Sri Parvati who has gorgeous physical features and long and wide attractive eyes! We have completely absorbed in your various celestial forms worshipped by the ardent devotees! Manikkavasagar earnestly prays to Lord Annamalaiyar to protect us.
Meyyar Thadam Poikai Pukku Mukerena
Kaiyar Kudainthu Kudainthu Un Kazhalpadi
Ayya Vazhiyadiyom Vazhnthom Kan Yar Azhal Por
Seyya Venneeradi Selva Sirumarungul
Maiyar Thadangan Madanthai Manavala
Ayya Ni Atkondarulum Vilayattin
Uyivarkal Uyyum Vakaiyellam Uyarthozhinthom
Eyyamar Kappai Yamaiyelor Empavai
-12-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the significance of holy dip in the pond so as to get rid of the persistent sorrows and grief in this material life and worship of Lord Nataraja of Chidambaram/Thillaikoothan who is dancing with the fire in his hand. The supreme Lord Shiva who protects the celestial world and Earth and its living beings performs the functions of trinities.
Thiru Manikkavasagar insists to sing praising the glories of the lotus feet of the supreme Lord to the young maidens assembled to have holy dip and worship Lord in the early hours of dawn, with all that loud noise of bangles, deafening voices of women in bliss and earsplitting noises of honey bees around their hair locks.
Artha Piravi Thuyar Keda Nam Arthu Adum
Keerthan Natrilai Chitrambalathe Theeyadum
Koothan Ivvanum Kuvalayamum Yellomum
Karthum Padaithum Karanthum Vilayadi
Varthayum Pesi Valaisilamba Varkalaikal
Arpparavam Seyya Ani Kuzhalmel Vandarppa
Poothikazhum Poikai Kudainthu Udaiyar Porpadham
Yethi Iruchunaineer Adelor Empavai
-13-
In this verse, Thiru Manikkavasagar emphasizes the perfect manner of holy dip to the young maidens assembled in the early hours of dawn. The sincere devotees of Lord Shiva who desired to wash off their sins should have holy dip in the beautiful pond crammed with crystal clear water and red lotus flowers where Goddess Sri Parvati with her consort Lord Shiva dwells,
the pond filled with the flowers of Kuvalai and red lotuses and the earsplitting noise of the honey bees. Thiru Manikkavasagar instructs the young maidens assembled to have holy dip in the pond to immerse in a state of bliss with utmost enthusiasm that should cause twirl of jewels on their bodies and the swirl of anklets, thus the pond would overflow with water.
Paikuvalai Karmalaral Semkamala Paimpothal
Angam Kurukinathal Pinnum Aravathal
Thangal Malamkazhuvuvar Vanthu Sarthalinal
Engal Pirattiyum Engonum Pondru Inaintha
Pongum Maduvil Puka Painthu Painthu Nam
Changam Chilamba Chilambu Kudaiyum Punalponga
Pangaya Poompunal Painthu Adelor Empavai
-14-
In this verse, Thiru Manikkavasagar passionately describes the method of holy dip to the young maidens assembled in the early hours of dawn to worship the Supreme Lord Shiva; with the jingling noise of ear stud, clattering noise of the jewels worn on their bodies, dancing of hair locks and the flowers decked on it surrounded by the deafening noise of honey bees. Thiru Manikkavasagar advises the young maidens to sing praising the glories of
Thiruchitrambalam/Chidambaram who is the embodiment of Veda & Vedanga. Thiru Manikkavasagar instructs them to sing enthusiastically about the blazing fire form of Lord as Lingodbhavar, and the garland of Kondrai flowers adorned on his body, supreme Lord who has no beginning or end and earnestly prays to provide salvation from the repeated birth and death.
Katharar Kuzhaiyada Paipoon Kalanada
Kothai Kuzhalada Vandin Kuzham Ada
Seethapunal Adi Sitram Palapadi
Veda Porul Padi Apporul Ama Padi
Chothi Thirampadi Choozh Kondraithar Padi
Adi Thirampadi Andham Ama Padi
Pethithu Nammai Valarthedutha Peivanai Than
Padha Thirampadi Adelor Empavai
-15-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the sincere devotion a young maiden who relentlessly chant the names of Lord Shiva and preach the glories of Lord in a state of ecstasy, hysterically shed tears of joy thinking about the compassion of Lord and fails to remember the existence of the material world, she doesn’t think or worship any deity other than Lord Shiva and sings praising the glories of Lord and worship the lotus feet of Lord Shiva. Thiru Manikkavasagar invites the young maiden assembled in the early hours of dawn to have holy dip in the pond filled with the fresh alluring flowers.
Ororukal Emperuman Yendrendre Namperuman
Sheerorukal Vai Ovvan Sitham Kalikoora
Neerorukal Ovva Neduntharai Kan Palippa
Parorukal Vanthanaiyan Vinnorai Than Paniyan
Perarayarkku Engane Pithoruvar Amarum
Aroruvar Evvannam Atkollum Vitthakar Than
Varuruva Poonmulaiyeer Vayara Nampadi
Yeruruva Poompunalpainthu Adelor Empavai
-16-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the enthralling beauty of Mother of the Universe Goddess Sri Parvati who is consort of Lord Shiva, water vapors raised from the bed of sea formed dark cloud which crammed in the sky resembles the complexion of Goddess Sri Umaiyammai, the downpour along with thunder bear a close resemblance to the thin waistline and the sounds of anklets of Goddess Sri Parvati. The rainbow formed in the sky reminds the beautiful long eyebrows of Goddess Sri Parvati, an inseparable part of Lord Shiva. Thiru Manikkavasagar earnestly prays to Lord Shiva and Goddess Sri Parvati to shower blessings on devotees.
Mun Ekadalai Churukku Yezhunthu Udaiyan
Yennai Thikazhnthu Yemmai Aludaiyan Ittidaiyin
Minni Polinthu Empiratti Thiruvadimel
Ponnumsilambin Silambi Thirupuruvam
Yennasilai Kulavi Nanthamai Aludaiyan
Thannie Pirivila Yengoman Anparukku
Munni Avan Namakku Munsurkkum Innarulae
Yenna Pozhiyai Mazhayelor Empavai
-17-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the enthralling exquisiteness and glories of Goddess Sri Parvati consort of Lord Shiva, who has long and beautiful black colored plait of hair, she has abundance of compassion to Lord Vishnu who has attractive eyes resembles to lotus flower petals and Lord Brahma who has four faces and deities,
she showers her grace on devotees, resides in their home and eradicates their sins. Thiru Manikkavasagar insists the young maidens gathered to worship Lord in the early hours of dawn to have holy dip in the pond filled with lotuses, sing and praise the glories of Lord Shiva who has attractive eyes and compassionate as elixir of nectar towards fervent devotees was detained by Goddess Sri Parvati/Umaiyyammai.
Chemkanavanpal Thisaimukhan Pal Thevarkal Pal
Yengum Illathor Inpam Nam Palatha
Kongu Un Karungkuzhali Nanthammai Kothatti
Ingu Nam Illangal Thorum Yezhuntharuli
Semkamala Porpadham Thantharulum Sevakanai
Angan Arasai Adiyongadkku Aramudhai
Nangan Perumanai Padi Nalanthikazh
Pangaya Poompunal Painthu Adelor Empavai
-18-
In this verse, Thiru Manikkavasagar describes the grandeur of Lord Annamalaiyar of Thiruvannamalai who is worshipped by all the deities; it reduces the sparkling of the crown of deities before the magnificence of Lord Annamaliyar which has brilliance of Lord Surya who removes the darkness and eventually results in disappear stars from the sky.
Thiru Manikkavasagar describes the supremacy of Lord Annamaliyar who is the elixir of nectar dwells in the form of male as well as female to his devotees, Earth/Sky and also discloses the autonomous existence of supreme Lord. Thiru Manikkavasagar insists the young maiden assembled to worship Lord in the early hours of dawn to have holy dip and sing praising the glories of lotus feet of Lord Shiva.
Annamaliyan Adikkamalam Chendrirainjum
Vinnor Mudiyin Manithokai Veetru Andrarpol
Kannar Iravi Kathirvanthu Karkarappa
Thannar Olimayangi Tharakaikal Tham Akala
Pennaki Aanai Aliyai Pirangolicher
Vinnaki Mannaki Iththaniyum Veraki
Kannar Amuthamai Nindran Kazhalpadi
Penne Epoompunalpainthu Adelor Empavai
-19-
In this verse, Thiru Manikkavasagar passionately reveals the devotion and dedication to Lord Annamalaiyar of Thiruvannamalai who is the savior of his children/ passionate devotees who are surrendered at his lotus feet. Thiru Manikkavasagar insists the young maidens assembled to worship Lord in the early hours of dawn to sincerely pray to Lord to have bride-groom who is fervent devotee of Lord Shiva, our hands should engage in the self-less work of Lord and eyes should witness the majestic form of Lord through out the day and night. Thiru Manikkavasagar enthusiastically declares that the blessings of Lord would make him worriless about the sunrise.
Ungaiyir Pillai Unakke Adaikkalam
Anga Pazhanjol Puthukkum Yem Acchathal
Engal Peruman Unakkondru Uruaippom Kel
Engongai Nin Anpar Allarthon Cherarka
Yengai Unakkalathu Yeppaniyum Seiyyarkka
Kangul Pakal Engan Matrondrum Kanar
Inge Parise Yemakku Engon Nalkuthiyel
Engezhilan Jyayiru Yemakkelor Empavai
-20-
In this verse, Thiru Manikkavasagar emphasizes the significance of worship of lotus feet of Lord Annamaliyar of Thiruvannamalai and solemnly prays to Lord Annamalaiyar who has no beginning or end to shower His blessings on us. The holiest feet of Lord Annamalaiyar which provides life to all creatures and abundance of joy, it is the ultimate place where all the living being rests, glorious feet which was not recognized by Lord Vishnu & Lord Brahma. Thiru Manikkavasagar instructs the young maidens assembled in the early hours of dawn to have holy dip in the beautiful pond filled with lotuses in the auspicious month of Markazhi and sing praising the glories of Lord.
Potri ! Aruluka Nin Adhiyam Padhamalar
Potri ! Aruluka Nin Ananthamam Senthalirkal
Potri ! Yella Uyirukkum Thotramam Porpadham
Potri ! Yella Uyirukkum Pokamam Poompkazhal
Potri ! Yella Uyirukkum Etram Inaiyadigal
Potri ! Mal Nanmuganum Kanatha Pundareekam
Potri ! Yam Uyya Atkondarulum Ponmalarkal
Potriyam ! Markazhi Neeradelor Empavai !
Thiruvempavai Lyrics Song Video